Collageen, wat is dat..?

Gepubliceerd op 18 december 2020 om 17:56

Wie geïnteresseerd is in huidverzorging is het woord collageen ongetwijfeld vaak tegengekomen. Wat doet deze stof in de huid? 

Collageen zorgt in je gehele lichaam voor stevigheid, ook in je huid
Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk de huid.
Collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.

Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je 25e)
Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt. Vanaf je 25e begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. De huid van ouderen is daarom ook slapper en dunner dan die van jongere mensen. Het collageen van vrouwen in de menopauze verminderd zelfs met 5% per jaar. Ook externe factoren beïnvloeden de aanmaak en afbraak van collageenvezels in de huid. Zonblootstelling bijvoorbeeld, roken, maar ook bepaalde voeding zorgen er zelfs voor dat de collageen met 2% per jaar afbreekt.

Suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk
Wist je bijvoorbeeld dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen (en elastine) in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie.
Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine- en collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen tegen schade.
Vervuiling wordt inmiddels ook in verband gebracht met collageenafbraak. Maar blootstelling aan de zon blijft uiteindelijk de grootste huidverouderaar.
Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg: rimpels, plooien en verzakking van de huid.